+36 70 369 44 78

Blog

A Samsung jön félmilliárd dollárral az Apple-nek

A Samsung jön félmilliárd dollárral az Apple-nek

Már hét éve húzódott az az óriásper, melyben az Apple azt állította, hogy a Samsung lemásolta az iPhone kinézetét. Eredetileg 2 milliárd dollárt akartak kicsikarni a koreai vállalattól, ez az összeg aztán az évek során többször módosult és az ügy még a legfelsőbb bíróságig is eljutott.
Most azonban úgy tűnik itt a vége és a Samsungnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

2011 óta tartott a jogi csatározás a két technológiai óriáscég, az Apple és a Samsung között. Előbbi eredetileg több mint 2 milliárd dollárt akart kiharcolni a bíróságon a különböző szabadalmak megsértéséért.. Ez az összeg aztán az évek alatt folyamatosan változott, annak függvényében, hogy éppen hol járt az ügy, a Samsung legutóbbi álláspontja szerint pedig, nem adhatnak többet, mint 28 millió dollár.

A Kalifornia államban található San Jose bíróságának esküdtszéke azonban most az Apple javára döntött. Kimondták, hogy a Samsung nem csupán megsértette az Apple szabadalmait, hanem ez által olyan piaci előnyre is szert tehettek, amely által gyorsabban válhattak népszerűbbé a készülékeik. Ennek következtében a céget összesen 539 millió dollár bírság befizetésére kötelezték, amitől ők persze nem ugrándoztak örömükben:

„Minden elérhető lehetőséget meg fogunk ragadni annak érdekében, hogy olyan végeredmény szülessen, ami nem hátráltatja a kreativitást és tisztességes versenyre ad lehetőséget.”

A bírósági leiratok alapján, az Apple az alábbi szabadalmak megsértését nehezményezte:

  • A telefon eleje lapos, fekete színű, téglalap alakú, négy oldalán egyformán lekerekített sarkokkal.
  • A telefon elején egy téglalap alakú kijelző található, amelynek két oldalán vékony, alján és tetején pedig vastagabb kávák találhatók.
  • Egy lekerekített alakú, vízszintesen elhelyezkedő hangszórófoglalat található a képernyő fölött, a képernyő alatt pedig opcionálisan elhelyezhető egy gomb, azon ezektől függetlenül az előlap letisztult, más díszítés nincs rajta.
  • A képernyőn megjelennek színes, egységesen lekerekített sarkú ikonok, amiktől elválik a legalsó sorban egy külön ikonsor, melyek nem mozdulnak a lapozgatás során.

„Mélyen hiszünk a telefonjaink dizájnjának értékében, a csapataink pedig fáradhatatlanul dolgoznak, hogy kreatív, újító termékek kerülhessenek a vásárlóinkhoz. Az Apple indította el az okostelefonok forradalmát az iPhone-nal, és most már tény, hogy a Samsung szemérmetlenül lemásolta azok kinézetét. Továbbra is védenünk kell az Apple-nél dolgozó munkatársak kemény munkáját és innovációját” – áll az amerikai vállalat közleményében.

A Samsung végül a legfelsőbb bíróság elé vitte az ügyet, amivel azonban kapufát lőttek: ugyan érvénytelenítették a még 2016-ban született, 399 millió dolláros bírságról szóló ítéletet és visszaküldték az ügyet alacsonyabb jogi szintre, ahol megállapították a 140 millió dollárral magasabb összegű büntetést.

Hasonló bejegyzések

2022. 10. 28.

Régi Apple géped újra használható lehet?

Nagyon sokszor akár 10 éves számítógépeket is tökéletesen lehet használni a mindennapokban. Most adok pár jótanácsot mitől lesz újra használható a régi számítógéped! Memória bővítése  A régi apple gépekben 2-4gb memória van, de ezt akár a duplájára is lehet emelni vagy még tovább és ez a teljesítményben is jelentős változást fog hozni. Korszerű tárhely  Másik […]

Elolvasom
2022. 9. 27.

5 legjobb funkció, amit az Apple idei frissítése hozott

Mostanra már biztosan sokatoknak sikerült lefrissíteni a legújabb verziót, de most egy gyors összefoglalóban megmutatjuk miről is szól pontosan.  1.Teljesen személyre szabható zároltképernyő Az első ami azonnal szembe tűnik az a zároltképernyő, teljesen új külsőt kapott, amit mostmár személyre szabhatunk az idő betűtípusától kezdve a widgetek-ig. 2.Képből kivághatunk alakokat A következő személyes kedvencem a mostantól […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone javítására szakosodott szervize.