+36 70 369 44 78

Blog

Az iPhone és a vízállóság 2. rész

Az iPhone és a vízállóság 2. rész

Az előző cikkünkben megnéztük, hogy hogyan indult neki az Apple a vízállóság kérdésének a mobil készülékeikkel kapcsolatban. Az iPhone 6s és 6s Plus megjelenésekor már gondoltak arra, hogy ellenállóbbá tegyék a telefont a folyadék okozta ártalmakkal szemben, ez azonban kimerült egy vékony szigetelő anyag behelyezésében az illesztéseknél. Ezáltal a készülék nem szorult teljes cserére, ha esetleg ráöntöttünk valamit vagy esős időben használtuk, de vízállónak korántsem lehetett nevezni.

Nos az iPhone 7 és újabb készülékek esetében már beszélhetünk az IP67-es besorolásról. Mit is jelent ez?
Először is nem árt tisztázni, hogy mi is az az IP védettség. Ehhez segítségül hívhatjuk a Wikipediát, amely ezt a következőképpen határozza meg:
Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg.

Ez talán egy kicsit bonyolultan hangzik, ami számunkra lényeges, az az, hogy az IP67 kifejezésből a 6-os szám jelzi azt, hogy a készülék teljes mértékben védett a por ellen, a 7-es pedig azt, hogy vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig).

Így tehát elvileg, ha a készülékeket nem tesszük egy méternél mélyebb vízbe és ez nem tart tovább fél óránál, akkor azt a telefonnak ki kell bírnia. Itt azonban fontos megjegyeznünk, hogy maga az Apple is felhívja a figyelmet arra, hogy a készülék csupán cseppálló és vízlepergető képességekkel rendelkezik. Egy korabeli reklámspotban egyetlen másodperc erejéig egy olyan figyelmeztetést is olvashatunk, hogy a gyártó semmilyen garanciát nem vállal a folyadék okozta károkkal kapcsolatban!

Az iPhone 7 óta kiadott készülékek, tehát a 8, a 8 Plus valamint az X is csak ezt a minősítést kapta, így továbbra sem jelenthetjük ki, hogy vízállóak lennének az Apple telefonjai és egyelőre nincs információ azzal kapcsolatban, hogy az idén megjelenésre kerülő modellek esetében előtérbe került volna erre irányuló fejlesztés.

Óvatosan tehát a vízparton az iPhone-okkal, de ha mégis megtörténne a baj, akkor jó ha tudjátok, hogy az iPhoneszerviz most kedvezményesen, mindössze 3990 Ft-ért vállalja a beázott készülékek tisztítását!
Címünk: XIII. Bp. Visegrádi utca 18/b
Nyitva: H-P: 10-19, Szo: 10-14

Hasonló bejegyzések

2022. 10. 28.

Régi Apple géped újra használható lehet?

Nagyon sokszor akár 10 éves számítógépeket is tökéletesen lehet használni a mindennapokban. Most adok pár jótanácsot mitől lesz újra használható a régi számítógéped! Memória bővítése  A régi apple gépekben 2-4gb memória van, de ezt akár a duplájára is lehet emelni vagy még tovább és ez a teljesítményben is jelentős változást fog hozni. Korszerű tárhely  Másik […]

Elolvasom
2022. 9. 27.

5 legjobb funkció, amit az Apple idei frissítése hozott

Mostanra már biztosan sokatoknak sikerült lefrissíteni a legújabb verziót, de most egy gyors összefoglalóban megmutatjuk miről is szól pontosan.  1.Teljesen személyre szabható zároltképernyő Az első ami azonnal szembe tűnik az a zároltképernyő, teljesen új külsőt kapott, amit mostmár személyre szabhatunk az idő betűtípusától kezdve a widgetek-ig. 2.Képből kivághatunk alakokat A következő személyes kedvencem a mostantól […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone javítására szakosodott szervize.