+36 70 369 44 78

Blog

Boldog születésnapot iPhone!

Boldog születésnapot iPhone!

Tegnap volt 12 éve, hogy Steve Jobs, az Apple akkori vezérigazgatója kiállt a színpadra a CES rendezvénnyel hagyományosan egy időben megrendezett Macworld Conference keretein belül és felmutatott egy kis eszközt, amiről csak annyit mondott,

Erre vártunk két és fél éve!

A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.

2007. január 9-én, San Fransiscoban, a média képviselői, a rajongók és az üzleti partnerek először vehették szemügyre az Apple által egyszerűen csak iPhone névre keresztelt eszközt, ami újra definiálta a mobiltelefon fogalmát, annak státuszát és merőben új utakat nyitott a tartalomgyártás és fogyasztás terén.
Az eszköz, ami nem is telefonnak indult alapjaiban rengette meg a techvilágot. Steve Jobsot már a 2000-es évek előtt elkezdte foglalkoztatni, hogy  létrehozzon egy olyan érintésérzékeny felületet ami csupán az emberi ujjak érintésének segítségével, mindenféle egér vagy klaviatúra nélkül, képes kijelzőként funkcionálni.
Később – mikor Jobs már működés közben is láthatta egy prototípusnak köszönhetően az ötlete testet öltését – rájött, hogy ezt a technológiát elsősorban nem is a különböző multimédia eszközökben vagy számítógépekben kell használni, hanem telefonokban.

Az Apple akkori vezére ki is adta az ukázt, miszerint egy olyan telefont kell legyártaniuk amelynek előlapja –  az akkori konkurens modellektől eltérően, amik még a qwerty billentyűzetek forradalmát tartották szem előtt – teljes egészében egy érintésérzékeny LCD. A fejlesztés 2004-ben kezdődött, 30 hónapot vett igénybe és közel 150 millió dollárba került. A projekt “lila-terv” néven futott és akkor még sikerült teljes titokban tartani, így a bemutatásakor hatalmasat szólt és mindenkit meglepett.
Jelentősége pedig vitathatatlan. Ma már teljesen evidens, hogy a telefonunk használható médialejátszóként, zenehallgatásra, videózásra, képnézegetésre, webes tartalmak elérésére, levelezésre, chatelésre, fotózásra, a hagyományos beszélgetés mellett. Ám ez akkoriban egyáltalán nem volt így, és az iPhone volt az első olyan eszköz, amely ezeket a tulajdonságokat kínálta, ráadásul úgy, hogy a kijelzője a maga korában kifejezetten jó képminőséget produkálónak számított, a dizájnja pedig egyszerre volt letisztult, elegáns de mégis iszonyatosan futurisztikus. Ahogy Jobs jellemezte; egy nagyképernyős iPod érintésérzékeny irányítással.A mai korban már igencsak megmosolyogtató hardver 2007-ben bivaly erősnek számított.

620 MHz-en zakatoló ARM processzor, mindössze 128 MB RAM és 4 GB adattárolásra szolgáló Flash memória, és iOS 1 oprendszer futott rajta. 3,5 hüvelykes LCD kijelzőjének felbontása 320 x 480 képpont, 2:3 képarány mellett, 262 144 megjeleníthető színárnyalattal.

A bejelentés nem várt sikert hozott. Az első iPhone 2007. június 29-én került a polcokra az USA-ban és szó szerint tömegek várták, hogy megvehessék az Apple első telefonját, több ezren vertek tábort a boltok előtt már a megjelenést megelőző napokban. Akkora volt a felhajtás, hogy egyes források szerint az amerikai lakosság közel 60%-a (!) már azelőtt hallott a termékről, hogy az megjelent volna.

Az iPhone, azaz maga az Apple alapjaiban változtatta meg a telefonok evolúcióját. Ettől kezdve számos konkurens cég szeretett volna hasonló készülékeket gyártani, teljes mértékben szakítva az akkori trendekkel a formavilágot illetően. Olyan nagy, akkori piacvezető gyártók, mint például a Nokia vagy a Motorola pedig pillanatok alatt a lejtő alján találták magukat, mivel nem tudtak elég gyorsan alkalmazkodni a megváltozott fogyasztói igényekhez.
A készülék pedig a csúcsra repítette Steve Jobs vállalatát és bár manapság a léc rezegni látszik Tim Cook alatt, azért nem kell féltenünk a cupertinoiakat, biztosak lehetünk benne, hogy bármikor képesek előhúzni egy újabb fehér nyulat a kalapból.

 

forrás

Hasonló bejegyzések

2019. 6. 14.

Kiderült milyen töltő csatlakozóval érkeznek az idei iPhone készülékek!

Az Apple a tavaly ősszel bemutatott iPad Pro esetében már átállt az USB-C portra, ami több szempontból is előnyösebb, mivel az eszköz gyorsabb töltése mellett könnyebbé teszi egyes kiegészítők használatát is. Korábban pedig már számos pletyka keringett arról, hogy a cég ezt a tendenciát követné az iPhone készülékek esetében is, sokak nagy örömére. Most úgy […]

Elolvasom
2019. 6. 12.

Mi is az az iPadOS?

Múlt héten zajlott le az Apple éves fejlesztői konferenciája, ahol többek között az is bejelentésre került, hogy a jövőben a cég táblagépei külön dedikált szoftvert kapnak. Jóllehet a iPad készülékek közel 10 éves fennállásuk során jó néhány hardveres változáson mentek keresztül, szoftveres szinten azonban eddig az Apple mobil eszközein jól ismert iOS-re támaszkodtak. Ősztől azonban […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone javítására szakosodott szervize.