+36 70 369 44 78

Blog

Nagykorú lett minden idők MP3 lejátszója

Nagykorú lett minden idők MP3 lejátszója

Tegnap volt 18 éve, hogy Steve Jobs egy kis rendezvényen bemutatta az Apple Infinite Loop campusán a cég MP3 lejátszóját. A többi -ahogy mondani szokás- már történelem, ugyanis az iPod 2001. évi elindítása valóban elindította az Apple-t a világ legértékesebb vállalatává válásának útján.

Az 5 GB-os, 0,75 hüvelyk vastagságú merevlemez akkoriban lenyűgöző volt, továbbá az eszköznek még egy két hüvelykes képernyője, akár 10 órás akkumulátor-élettartama, FireWire-portja is volt és ne feledkezzünk meg a később ikonikussá vált kattintókerékről sem. 

“Az iPod segítségével az Apple feltalált egy teljesen új kategóriát a digitális zenelejátszáshoz, amely lehetővé teszi, hogy a teljes zenegyűjteményt a zsebébe tegye, és bárhol meghallgassa. Az iPod esetében a zenehallgatás soha nem lesz ugyanaz” – szólt az Apple sajtóközleménye 2001. október 23-án.

A fogadtatás igen vegyes volt. Míg egyesek izgatottan várták, hogy a termék a boltok polcaira kerüljön addig mások szerint egy MP3 lejátszó senkit nem érdekel és az Apple jobban tenné, ha kicsit több időt szentelne a drága szar szerverének a rendbetételére. Volt aki azonban felismerte, hogy 2001-ben 1000 zeneszám egyetlen eszközön igencsak forradalmi és ha ez a cég ilyesmit kínál akkor nem árt majd őket nyomon követni…

A The New York Times 2001. októberi hasábjain David Pogue, a legismertebb műszaki író az iPodot “a legszebb és okosabban megtervezett MP3-lejátszó” -nak írta le, hozzátéve, hogy ha az Apple csökkentené az árat és kompatibilissá tenné a Windows rendszerrel, akkor tényleg megállíthatatlan lenne a piacon:

Az Apple egyértelműen úgy véli, hogy az iPod mérete, sebessége, funkciói és eleganciája megéri a 150 dolláros felárat, de nem mindenki érzi így. A Macworld.com weboldalon végzett informális szavazás során a Mac rajongók 40 százaléka jelezte, hogy nem vásárol iPod-ot, és mindenki megemlítette az árat.
Azt is meg kell jegyezni, hogy a fennmaradó 60% vagy már megrendelte az iPod-okat, vagy gyakorlatilag nyálcsorgatva ül a klaviatúrája fölött. Az elsők között ők engedelmeskednek a legszebb és okosan megtervezett MP3-lejátszó csábításának. De ha az Apple csökkenti az iPod árát, és Windows szoftverrel is kampatibilis lesz, akkor kezdődik csak el igazán az Apple iPod inváziója.

A cég pedig hallgatott a jó szóra: 2002 júliusában az 5 GB-os iPod árát 299 dollárra csökkentette, és a kompatibilitást kiterjesztette a Windows-ra, így az iPod a történelem legkeresettebb digitális zenelejátszójává vált – legalábbis az okostelefonok megjelenéséig.
Az Apple 2014 szeptemberében szüntette meg az iPod classic forgalmazását, majd az iPod nano és az iPod shuffle számára 2017 júliusában jött el a vég. Az egyetlen megvásárolható modell az iPod touch, amely idén májusban kisebb frissítést kapott.

 

Hasonló bejegyzések

2023. 7. 5.

iCloud minden Apple készülékedre!

Azt kérdezed, miért éri meg számítástechnikai eszközeidet kizárólag Apple termékekre cserélned? Miért vegyél az iPhone mellé iPad- et, és ha már itt tartunk, miért jobb a Mac gép bármely másfajta laptopnál?  A válasz egyszerű: iCloud. Ez az Apple saját internetes tároló-szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy az összes OS és iOS eszközödet összehangold; segítségével csaknem minden […]

Elolvasom
2023. 5. 30.

Első Apple múzeum Budapesten

Hallottál már a múzeumról, ahol az Apple evolúcióját követjük nyomon? Kíváncsi vagy a ma forgalmazott készülékek őseire és a cég példaértékű teljesítményeire? Ha igen, akkor a Carecity-ben jó helyen jársz!   Számunkra lenyűgöző mindaz, amit az Apple ez idáig elért. Speciális múzeumunkkal szeretnénk kifejezni tiszteletünket és másokkal is megismertetni ezeket a sikereket. Az egykori termékek, amik […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone, Mac és Apple Watch javítására szakosodott szervize.