+36 70 369 44 78

Blog

Újra lesz TouchID az iPhone készülékekben?

Újra lesz TouchID az iPhone készülékekben?

Évek óta vitatott kérdés, hogy az Apple gyártói által kedvelt FaceID képes-e felülmúlni a jól bevált ujjlenyomatolvasó rendszert. A 2017-ben debütált technológia sokak tetszését elnyerte, vannak azonban, akik hiányolják az ujjlenyomatolvasót, amit már az Iphone 8 óta nem láthatunk.  Ez persze nem jelenti, hogy örökre búcsút kell mondanunk a TouchID-nak, mostanában ugyanis azt rebesgetik, hogy az Apple csapata a későbbi iPhone szériákat egyszerre szeretné felszerelni arc és érintés érzékeléssel is. De hogyan képzeljük el mindezt?

 

  Mivel a nagyképernyős telefonok egyre divatosabbak, ezért az alsó keretbe épített ujjlenyomat olvasóra senki ne számítson, sőt még csak az alsó keret visszatérésére sem! Állítólag a cég régóta dolgozik egy, a képernyő alá épített érzékelőn, amit különböző márkájú telefonok készítői már alkalmaztak is, viszont ők egyelőre nem tartják elég kiforrottnak ezt a technológiát, ezért nem kockáztatnak. Hűséges vásárlóinak csakis a legjobbat akarják nyújtani!

  Na, de mit jelent, hogy az ujjlenyomat olvasót a képernyő alá szerelik? Mindössze annyit, hogy a megjelenítő alá egy, a felhasználók számára láthatatlan szenzor kerül. Az ujjlenyomatok felismeréséhez pedig kétféle technológia érhető el: az optikai és újabban az ultrahangos. Az iPhone gyártója már dolgozik saját egyedi fejlesztésű érzékelőjén, mely egyfajta optikai képalkotó rendszer és a rövidhullámú infravörös technológia kombinálásával jönne létre. 

  

  Az új generációs ujjlenyomat-olvasó szabadalmát 2023 márciusának elején hagyták jóvá, de ez korántsem azt jelenti, hogy a következő iPhone szériában már találkozhatunk ezzel az innovációval. A cég ugyanis forradalmi újítást tervez, miszerint a későbbiekben ez a fejlett szenzor nemcsak azonosításra lenne képes, hanem az ujjbegyben található vérerek mintázatát is érzékelné, valamint mérné a véroxigénszintet és a pulzust.

  Mindez még a jövő zenéje, és bár semmi sincs kőbe vésve, annyi biztos, hogy az Iphone legújabb fejlesztéseiben ezúttal sem fogunk csalódni.

Források:

https://hvg.hu/tudomany/20210826_apple_ujjlenyomat_olvaso_face_id_uj_iphone_2021

https://hvg.hu/tudomany/20210204_faceid_es_kijelzo_alatti_touchid_iphone_13

https://index.hu/tech/cellanaplo/2023/03/11/apple-iphone-touch-id-ujjlenyomat-olvaso/

 

Hasonló bejegyzések

2023. 7. 5.

iCloud minden Apple készülékedre!

Azt kérdezed, miért éri meg számítástechnikai eszközeidet kizárólag Apple termékekre cserélned? Miért vegyél az iPhone mellé iPad- et, és ha már itt tartunk, miért jobb a Mac gép bármely másfajta laptopnál?  A válasz egyszerű: iCloud. Ez az Apple saját internetes tároló-szolgáltatása, amely lehetővé teszi, hogy az összes OS és iOS eszközödet összehangold; segítségével csaknem minden […]

Elolvasom
2023. 5. 30.

Első Apple múzeum Budapesten

Hallottál már a múzeumról, ahol az Apple evolúcióját követjük nyomon? Kíváncsi vagy a ma forgalmazott készülékek őseire és a cég példaértékű teljesítményeire? Ha igen, akkor a Carecity-ben jó helyen jársz!   Számunkra lenyűgöző mindaz, amit az Apple ez idáig elért. Speciális múzeumunkkal szeretnénk kifejezni tiszteletünket és másokkal is megismertetni ezeket a sikereket. Az egykori termékek, amik […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone, Mac és Apple Watch javítására szakosodott szervize.