+36 70 369 44 78

Blog

Újra lesz TouchID az iPhone készülékekben?

Újra lesz TouchID az iPhone készülékekben?

Évek óta vitatott kérdés, hogy az Apple gyártói által kedvelt FaceID képes-e felülmúlni a jól bevált ujjlenyomatolvasó rendszert. A 2017-ben debütált technológia sokak tetszését elnyerte, vannak azonban, akik hiányolják az ujjlenyomatolvasót, amit már az Iphone 8 óta nem láthatunk.  Ez persze nem jelenti, hogy örökre búcsút kell mondanunk a TouchID-nak, mostanában ugyanis azt rebesgetik, hogy az Apple csapata a későbbi iPhone szériákat egyszerre szeretné felszerelni arc és érintés érzékeléssel is. De hogyan képzeljük el mindezt?

 

  Mivel a nagyképernyős telefonok egyre divatosabbak, ezért az alsó keretbe épített ujjlenyomat olvasóra senki ne számítson, sőt még csak az alsó keret visszatérésére sem! Állítólag a cég régóta dolgozik egy, a képernyő alá épített érzékelőn, amit különböző márkájú telefonok készítői már alkalmaztak is, viszont ők egyelőre nem tartják elég kiforrottnak ezt a technológiát, ezért nem kockáztatnak. Hűséges vásárlóinak csakis a legjobbat akarják nyújtani!

  Na, de mit jelent, hogy az ujjlenyomat olvasót a képernyő alá szerelik? Mindössze annyit, hogy a megjelenítő alá egy, a felhasználók számára láthatatlan szenzor kerül. Az ujjlenyomatok felismeréséhez pedig kétféle technológia érhető el: az optikai és újabban az ultrahangos. Az iPhone gyártója már dolgozik saját egyedi fejlesztésű érzékelőjén, mely egyfajta optikai képalkotó rendszer és a rövidhullámú infravörös technológia kombinálásával jönne létre. 

  

  Az új generációs ujjlenyomat-olvasó szabadalmát 2023 márciusának elején hagyták jóvá, de ez korántsem azt jelenti, hogy a következő iPhone szériában már találkozhatunk ezzel az innovációval. A cég ugyanis forradalmi újítást tervez, miszerint a későbbiekben ez a fejlett szenzor nemcsak azonosításra lenne képes, hanem az ujjbegyben található vérerek mintázatát is érzékelné, valamint mérné a véroxigénszintet és a pulzust.

  Mindez még a jövő zenéje, és bár semmi sincs kőbe vésve, annyi biztos, hogy az Iphone legújabb fejlesztéseiben ezúttal sem fogunk csalódni.

Források:

https://hvg.hu/tudomany/20210826_apple_ujjlenyomat_olvaso_face_id_uj_iphone_2021

https://hvg.hu/tudomany/20210204_faceid_es_kijelzo_alatti_touchid_iphone_13

https://index.hu/tech/cellanaplo/2023/03/11/apple-iphone-touch-id-ujjlenyomat-olvaso/

 

Hasonló bejegyzések

2023. 5. 30.

Első Apple múzeum Budapesten

Hallottál már a múzeumról, ahol az Apple evolúcióját követjük nyomon? Kíváncsi vagy a ma forgalmazott készülékek őseire és a cég példaértékű teljesítményeire? Ha igen, akkor a Carecity-ben jó helyen jársz!   Számunkra lenyűgöző mindaz, amit az Apple ez idáig elért. Speciális múzeumunkkal szeretnénk kifejezni tiszteletünket és másokkal is megismertetni ezeket a sikereket. Az egykori termékek, amik […]

Elolvasom
2023. 5. 2.

Ezért nem jár töltőadapter az új készülékedhez!

 Sokakban felháborodást keltett, hogy az iPhone legutóbbi szériái mellé már nem kaphatunk töltőadaptert. Nem csoda, hogy az eddig elégedett vásárlók, akik a telefon mellé automatikusan járó fülhallgatóhoz és töltőfelszereléshez szoktak, azok most úgy érzik, hogy az Apple cserben hagyta őket. Sajnos kevesen gondolkoznak el azon, mi lehet a döntés hátterében, pedig nincs szó másról, mint […]

Elolvasom

Kik vagyunk?

Magyarország 1. kifejezetten iPhone, Mac és Apple Watch javítására szakosodott szervize.